Entries

Exit 5 Experience & Meeting Center - Waregem

Company:
RENSON NV

Website:
www.renson.be

Award category for entry:
Building & Architecture

Taken into production / produced on:
2013-05-01

Nature of the product / project:

RENSON EXIT 5

Exit 5 is the renovation/expansion of the existing headquarters of the company RENSON, which was originally designed by the late Jo Crepain. The building features an ingenious architectural concept that reflects the image and vision of the business with its Healthy Building Concept.

Aluminium and glass
Naturally, aluminium and glass are central elements of this project, with a 136.5 m curved glass façade, making use of high glazed panels with narrow aluminium profiles.

 Aluminium in numerous construction elements
Both inside and out, much use is made of aluminium as a basic element for design, architecture, energy efficiency and sustainability. On the outside, aluminium blades are used to provide sun protection for the building. These elements, that were mounted on the existing building, were also entirely refinished as part of this project, and as a consequence remain an integral part of the building.

Aluminium side profiles have also been used as guides for vertical, wind-proof screens.

The vents in or on top of the window profiles, also produced in aluminium, guarantee a continuous supply of fresh air into the inner space, ensuring good air quality and consequently serving to promote the health and comfort of the users.

Aluminium elements were also integrated in the building space. The ceilings are produced from aluminium profiles. By making use of these special aluminium ceilings, the principle of night cooling functions efficiently inside the building. This night cooling system, a system of Renson itself, makes use of aluminium window vents and louvers on the outside of the building to allow increased air flow to enter the building during the night, thereby ensuring natural cooling, without relying on energy-guzzling techniques such as air conditioning.

Additionally, specific interior and exterior walls of the building have been coated with aluminium louvers. The external aluminium louvers provide a coating for the wall behind which the ventilation systems and night cooling systems are concealed. Inside, louver-based wall systems have also been used as a functional and aesthetic cover for certain walls.

Aluminium has been used for a special application in a new development by Renson and Barco, in which LEDs are integrated in aluminium sun protection blades. This system was installed on the façade in front of the glass of the terrace area, and has a clear purpose: firstly, the louvers limit the incidence of sunlight, without blocking the outward view, in addition to which the integrated LEDs ensure that a multimedia application is created on the front of the building, on which images and text can be visualised (a version of an LED wall).

Energy-efficient and sustainable
In the framework of the energy efficiency of the building, the night cooling as already described ensures natural cooling of the building, free of charge. The sun protection (aluminium blades and wind-proof screens) helps to ensure that the daytime temperature does not rise to unpleasant levels. This again helps to limit demand for cooling, in turn saving on energy. The ventilation, finally, also operates in an energy-efficient manner, since the extraction of used air and the supply of fresh air are managed according to a demand-based controlled approach, whereby the mechanical systems are not permanently operated at the same level, thereby limiting the power take-up.

The use of aluminium throughout the building also contributes to the building’s architecture; it provides an aesthetic added value (in addition to being functional and saving energy) to the building. Thanks to the ventilation, the night cooling, the sun protection and the glazing, a good interior climate is created in the building, ensuring comfort and above all the health of the users.

Conclusion
All in all, there are numerous reasons why this building is a candidate for the award. Enclosed is a complete package of pictures of the finished building and details during the construction phase. These are attached separately, and in a short film that tells the story: the making of. Also enclosed is a presentation of the entire building and a pdf presentation by the architect, in which he tells the story of the building in phase one – with all information about the way in which the building achieves a healthy indoor climate via the aluminium façade even after the renovation – with a detailed explanation of the aspects integrated in the renovation work itself.

 

Designer Architect Developer:

Crepain-Binst Architecture

Aluminium supplier(s):

Windowframe Allaert Aluminium, Ceilings Interalu, Sunscreens with LED Renson & Barco, Ventialationsystems & other Renson.

Manufacturer/Sub-contractor:

Particulars:

Latest news

Winners of the EUROPEAN ALUMINIUM AWARD 2014

Winners of the EUROPEAN ALUMINIUM AWARD 2014 show the innovative strength of the...

 

Read more
Organising partners

Partner associations

Exclusive Sponsor Young Talent prize

Exclusive Media Sponsors

Exclusive Sponsor Production Techniques, Tools and Machinery