Inschrijvingen 2013 

Woonhuis - Brugge


Bedrijfsnaam:
Vorsselmans NV

Website:
www.vorsselmans.be

Categorie:
Woningbouw

Opdrachtgever:
particulier

Architect/Ontwerper:
dmvA architecten

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Schüco - Vitrocsa

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Vorsselmans NV

Datum aanvang renovatie:
december 2012

Einddatum renovatie:
oktober 2013

Het begrip duurzaamheid wordt meestal geassocieerd met goede isolatie, reducering van energieverbruik, lage energiewoning of passiefbouw. Zelden wordt duurzaamheid in relatie gebracht met intelligent grondgebruik, flexibel en intelligent gebruik van ruimten of ‘well being’ (het zich goed voelen). Intelligent grondgebruik vs een leefbaar Vlaanderen. Vlaanderen is één van de dichtst bevolkte regio’s van Europa.

Het meest karakteristieke en tegelijkertijd het meest negatieve kenmerk van het Vlaamse landschap is de zogenaamde lintbebouwing. Dorps- en stadskernen dreigen te vervagen en vormen daardoor een bedreiging voor het groen. Binnen deze context is het de taak van de overheid om kwalitatief stedelijke wonen alsook concentratie van wonen in en rond de stadskernen te promoten. Vandaar de bewuste keuze van de opdrachtgever om een bestaande woning in de stad Brugge te kopen om zijn droomhuis te realiseren. Restauratie en een nieuwe uitbreiding vs verbouwing.

Na een functionele en bouwfysische analyse van de bestaande woning wordt beslist om de historische waardevolle voorbouw te restaureren. De bestaande aangebouwde annexen die het zicht op de tuin belemmeren worden vervangen door een goed geïsoleerde uitbreiding met veel glas. Dakentektoniek vs spel van schuivende glazen wanden Als uitbreiding wordt een maximaal beglaasd paviljoen aangebouwd dat, door middel van kruisende glazen schuifpuien flexibel opdeelbaar is in 4 ruimten, 4 kwadranten. Inspelend op de stringente stedenbouwkundige voorschriften van de stad Brugge waar enkel schuin hellende daken worden toegestaan, wordt elke ruimte - elk kwadrant - bovenaan begrensd door middel van een afgeknot piramidevormig dak met lichtkoepel. ‘Intelligente’ tuinkamer als natuurlijke klimaatbeheerser

De uitbreiding huisvest respectievelijk het sanitair met vestiaire, een polyvalente ruimte met loopband, de keuken en een ‘overdekt terras - tuinkamer’. Deze ruimte is aan de tuinzijde afsluitbaar met een schuifpui en kan tijdens de zomermaanden gebruikt worden als een overdekt terras die alzo een natuurlijke zonwering vormt voor de zuidwestgerichte beglaasde gevels. In de tussenseizoenen en in de winter kan dit overdekt terras omgevormd worden tot een tuinkamer waarbij zonlicht maximaal kan worden gegenereerd tot warmte. Bovendien wordt deze tuinkamer alzo een volwaardige binnenruimte met de allure van een buitenruimte.

Flexibiliteit leidt tot dubbel gebruik van ruimte. Well-beïng vs zen Door de gevels van de uitbreiding maximaal te beglazen, door het gebruik van het minimale schuifraamprofielen alsook door het gebruik van dezelfde afwerkingsmaterialen binnen en buiten vervagen grenzen tussen binnen- en buitenruimte. Het buitengevoel alsook de witte gedetailleerde binnenafwerking leiden tot een rustgevend zen-achtige interieur. Dialoog tussen oud en nieuw In contrast met de hagelwitte minimale sfeer van de uitbreiding, wordt de historisch waardevolle herenwoning gerestaureerd. De rijkelijk gedecoreerde kamers met lijstwerk, lambriseringen en sierschouwen worden er zwart geschilderd. De kleuren zwart en wit symboliseren en versterken de dialoog tussen oud en nieuw.

Kortom, kwalitatief stedelijk wonen draagt bij tot de leefbaarheid van onze planeet! Tom Verschueren architect dmvA



Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan