Inschrijvingen 2013 

The White Princess - Koksijde


Bedrijfsnaam:
AMG Balustradesystemen BV

Website:
www.amgbalustradesystemen.nl

Categorie:
Woningbouw

Opdrachtgever:
NV Residentie Apollo

Architect/Ontwerper:
Group AP - Veurne

Systeem- /aluminium leverancier(s):
SAPA Profiles

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
AMG Balustradesystemen

Datum aanvang renovatie:
18 januari 2013

Einddatum renovatie:
april 2013

Voor het project De White Princess, in Koksijde aan de Belgische kust heeft AMG Balustrade Systemen de structurele glas balustrades geleverd en gemonteerd.

Het project is verdeeld in 4 fases. De bouw is gestart in 2012, de eerste twee fases worden in december 2013 opgeleverd. De laatste fase zal in 2015 afgerond worden.

Het project, met zo’n vijftien verschillende type balkons met verschillende maten en radii, is een enorme uitdaging voor AMG. Na ons verdiept te hebben in de Belgische regelgeving hebben we speciaal voor dit project een nieuw project-specifiek profiel ontwikkelt: het AMG Simple Curved profiel.

Het Aluminium profiel is speciaal voor dit project geëngineerd. Vanwege het feit dat het een structurele glasbalustrade betreft, haalt het glas zijn volledige sterkte uit het aluminium klemprofiel. Om deze reden heeft het aluminium minimaal een legering 6060, T6 kwaliteit nodig.

T6 kwaliteit laat zich echter niet zo gemakkelijk walsen. Het materiaal is te hard en laat zich niet gemakkelijk vormen, zeker niet in de elliptische vormen die voor dit project nodig zijn. De oplossing is gevonden in het productie proces van de aluminium profielen. Tijdens het extruderen van de profielen wordt het profiel uit de lijn gehaald, voordat deze de verouderingsoven in gaat. Het materiaal bevindt zich nu in een T4 kwaliteit, deze kwaliteit aluminium is zachter en laat zich dus beter bewerken.

De profielen worden vervolgens aan de hand van stalen mallen gewalst in de meerdere radii. Eenmaal gewalst moeten de profielen terug de productielijn in en worden ze gehard in de verouderingsoven om het aluminium de benodigde T6 kwaliteit te geven.

De gaten aan de onderzijde van het profiel voor de verankering worden na dit proces aangebracht. In de T4 kwaliteit verspaant het aluminium namelijk niet optimaal, waardoor dit dient te gebeuren in de T6 kwaliteit.

Uiteraard heeft AMG voor dit project aluminium gebruikt: aluminium is immers een onderdeel van het balustradesysteem dat door AMG is ontwikkeld. Los van alle reeds bekende voordelen die aluminium biedt is voor AMG belangrijk dat we werken met duurzame materialen. Wij zijn zeer geïnteresseerd in de principes zoals beschreven in het Cradle to Cradle concept. AMG onderschrijft de gedachte dat, ook wanneer een gebouw zou vervallen tot “afval”, haar balustradesystemen als grondstof totaal opnieuw gebruikt kunnen gaan worden.

Een van de redenen die de opdrachtgever heeft gehad om voor ons product te kiezen zou, naast o.a. die duurzaamheid, kunnen liggen in het feit dat aluminium anders dan bijvoorbeeld staal, geen last zal hebben van klimatologische invloeden. De White Princess staat immers, gezien haar ligging, dagelijks bloot aan zoute zeewind.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan