Inschrijvingen 2013 

Gebouw Anton - Eindhoven


Bedrijfsnaam:
diederendirrix architecten

Website:
www.diederendirrix.nl

Categorie:
Woningbouw

Opdrachtgever:
Trudo

Architect/Ontwerper:
Paul Diederen en Joost Roefs

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Reynaers

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Rutolux Groesbeek bv

Datum aanvang renovatie:
juli 2011

Einddatum renovatie:
juni 2013

Gebouw Anton is een rijksmonument dat onderdeel uitmaakt van een reeks voormalige Philipsfabrieken op Strijp-S in Eindhoven. Dit gebied transformeert zich van een afgesloten industriële enclave naar een bruisende nieuwe wijk in het hart van de stad. De zogenaamde hoge rug met als onderdeel daarvan gebouw Anton vormt de historische ruggengraat van deze nieuwe wijk.

In gebouw Anton combineerde diederendirrix de functies wonen, werken en recreëren in een hoge dichtheid met elkaar. Om een levendige stedelijkheid te laten ontstaan in het gebouw, was het van belang dat op verschillende plekken in het gebouw bewoners, werknemers en bezoekers elkaar op een informele wijze zouden ontmoeten. Hiertoe hebben we het gebouw geperforeerd met grote ellipsvormige cilinders die de verschillende verdiepingen zowel visueel als fysiek, door middel van steektrappen in de vides, met elkaar verbinden. Zo ontstaan informele routes, die kruisen met de reguliere verkeersbewegingen in het gebouw.

Functies: 137 lofts, 8 logies, commerciële ruimten. De aluminium kozijnen die zijn toegepast in gebouw Anton zijn erg slank in aanzicht (48mm) waardoor ze goed aansluiten op de ranke stalen kozijnprofilering van het oorspronkelijke rijksmonumentale fabrieksgebouw. De lofts in het gebouw konden geen eigen buitenruimte krijgen, door iedere loft een grote te openen harmonicapui te geven die in geopende stand zorgt voor een raamopening van 2,5 meter breed en 3 meter hoog, kan de binnenruimte zelf als buitenruimte worden ervaren. Deze bijzonder grote raamvleugels zijn verwerkt in de ranke aluminium kozijnprofilering.

Foto's: Gebouw Anton: Arthur Bagen www.arthurbagen.nl
            Loft: Hildegard Hick www.hickfotografie.nlHoofdsponsor Sponsors Met dank aan