Inschrijvingen 2013 

Appartementen Nedinsco - Venlo


Bedrijfsnaam:
Diederendirrix architecten

Website:
www.diederendirrix.nl

Categorie:
Woningbouw

Opdrachtgever:
Woonwenz

Architect/Ontwerper:
Bert Dirrix en Remco Mulder

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Reynaers

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
D'n Boeij Aluminiumbouw

Datum aanvang renovatie:
februari 2012

Einddatum renovatie:
mei 2013

De herbestemming en restauratie van het rijksmonument Nedinsco in Venlo vormt de spil van het Plan Maaswaard, de stedenbouwkundige herstructurering aan de zuidkant van de binnenstad. Het complex - opgetrokken uit beton, staal en glas - is een bijzonder voorbeeld van industriële architectuur en wordt met het adagium licht en lucht en ruimte gerekend tot stroming van de Nieuwe Zakelijkheid.

De fabriek is van oorsprong een complex voor fabricage van periscopen, verrekijkers en afstandsmeters van Carl Zeiss. In de periode 1920-1930 is het complex naar een ontwerp van Hans Schlag gebouwd in vijf bouwdelen, inclusief de zogenaamde periscooptoren en de transparante machinehal. De fabriek van de Nederlandse Instrumenten Compagnie is gerestaureerd, gerenoveerd en omgebouwd tot appartementen, kantoorruimten en omroepstudio’s voor radio en televisie.

In 2009 heeft diederendirrix een restauratieplan opgesteld, op basis waarvan subsidies van het Rijk en de Provincie zijn verworven. Na het herstel van het casco en het slopen van de aanbouwen op de begane grond rondom het complex is de feitelijke bouw gestart in februari 2012. In mei 2013 is het monument opnieuw opgeleverd.

Bijzondere toepassing van slanke aluminium renovatieprofielen t.b.v. duurzame restauratie en herbestemming van het rijksmonument: Verduurzaming (o.a. gevelisolatie) en vergroting van functionaliteit (bijv. brede vouwpuien ter plaatse van de loggia’s in de woningen) zijn gecombineerd met herstel van het monumentale gevelaanzicht, inclusief de verhoudingen, kozijnritmiek, roedeverdelingen en slanke detaillering voortkomend uit de modernistische traditie van het Nieuwe Bouwen en de International Style.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan