Inschrijvingen 2013 

Twenthe Centrum - Almelo


Bedrijfsnaam:
Rollecate

Website:
www.rollecate.nl

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Snippe Projecten

Architect/Ontwerper:
IAA Architecten

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Alcoa Architectuursystemen

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Rollecate

Datum aanvang renovatie:
2010

Einddatum renovatie:
2012

Twenthe Centrum – Almelo

Het Twenthe Centrum is een Rijksmonument en functioneerde lange tijd als stoomspinnerij voor Ten Cate - Almelo. Het gebouw is in meerdere fasen gebouwd tussen 1918 en 1940 in eenzelfde stijl en detaillering. Het betonskelet is in de gevel gevuld met baksteen en grote stalen puien met veel glas. Het originele ontwerp is van architect Arend Beltman, lid van een bekende Twentse architectenfamilie. Vanaf 1907 pionierde hij met gewapend betonconstructies, zeer geschikt voor de brandgevaarlijke spinnerijen.

In opdracht van Snippe Projecten heeft IAA Architecten een plan gemaakt voor verbouw om dit monument te herbestemmen als bedrijfsverzamelgebouw voor diverse functies in de commerciële markt. Zo is er een gezondheidscentrum met diverse medische functies, een apotheek, kinderdagopvang, horeca en een werkplein van UWV en de Gemeentelijke Sociale Dienst.

Het gebouw heeft twee nieuwe entrees op de as tussen station en het centrum. Deze entrees hebben een monumentale verbinding met een atrium over de 1e en 2e verdieping van waaruit de bedrijfsunits ontsloten worden. Omdat het een Rijksmonument betreft is de gevel zorgvuldig gerestaureerd, waarbij uitsluitend de nieuwe entrees afwijken van het oorspronkelijke ontwerp.

Om de authentieke uitstraling van het gebouw te waarborgen is er voor gekozen het systeem van Alcoa Architectuursystemen, GT 70s toe te passen. Dit systeem is ontwikkeld om het uiterlijk van verouderde stalen ramen te benaderen. De ramen zijn geplaatst en geproduceerd door Rollecate.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan