Inschrijvingen 2013 

TETEM II - Enschede


Bedrijfsnaam:
Sorba Projects BV

Website:
www.sorba.nl

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
ArtEZ Hogeschool der Kunsten - Enschede

Architect/Ontwerper:
Marx & Steketee Architecten BV Eindhoven

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Sorba Projects

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Sorba Projects

Datum aanvang renovatie:
Oktober 2011

Einddatum renovatie:
Maart 2013

Het gebouw dat dateert uit 1919 / 47 is een deel van de voormalige textielfabriek van TETEM (Twentsche Textiel Maatschappij) en staat bekend als TETEM II. Sinds decennia stond het gebouw leeg en werd het ad hoc ingezet voor kunstzinninge manifestaties. Na de Vuurwerkramp van 2000, waarbij het leegstaande gebouw extra schade opliep, is het fabrieksterrein deel gaan uitmaken van de herstructurering van Roombeek. De Hogeschool der Kunsten ArtEZ was in die tijd op zoek naar een geschikte nieuwe locatie voor haar kunstacademie (voorheen AKI) die sinds jaren op de TU campus gevestigd was, maar moest verhuizen. Via een prijsvraag hebben Marx&Steketee de architectenopdracht verworven in september 2010. Na een voorbereiding van ruim een jaar waarbij al in een vroeg stadium contact gezocht werd met gevelbouwer Sorba is de uitvoering in het najaar van 2011 aangevangen. In het voorjaar van 2013 is het gebouw afgewerkt en in gebruik genomen.

Met dit ambitieuze project is op veel vlakken een uiterst duurzame oplossing gezocht en gevonden: het grijswater circuit dat gebruik maakt van bestaande waterkelders, de nieuw gemaakte sheddaken die het hart van het gebouw voorzien van daglicht, de omvangrijke opstelling van PV cellen op het dak, toepassing van Platinum Certified C2C en bijzonder kleurechte (Kunstacademie!) LED verlichting zijn slechts een paar voorbeelden. In het verband van de Aluminium Award is echter de thermisch hoogwaardige, integraal ontwikkelde, flexibel aan te passen en erfgoed-vriendelijke gevelrenovatie een buitengewone prestatie geweest.

De opgave kan als volgt worden samengevat: Ontwikkel een nieuwe gevelstructuur die een hoge thermische isolatie krijgt, die de nadelen van de grote bestaande kozijnen (groot warmte verlies, overmatige zoninstraling op voornaamste Oost en Westgevels) beantwoordt met een hedendaags product dat het uiterlijk van het gebouw (beton- en metselwerk fabrieksgevel met grote glasvlakken uit stalen stoeltjes [profielen in een fijnmazige 4 x 4 ruitenverdeling door middel van ranke ‘stoeltjesprofielen’) geen geweld aan doet door grote ruit- of roedematen, te sterk spiegelende beglazing. In een nauwe samenwerking tussen architect, producenten, installatieadviseur, bouwfysisch adviseur en facilitaire dienst van de opdrachtgever is het principe ontwikkeld van een twee-laagse gevelopbouw.  

In lijn van de binnen toegepaste na-isolatie van de gevels is de nieuwe hoogwaardige aluminium pui van Alcoa toegepast. Deze is voorzien van telkens twee kleine draaiende delen zodat de gebruikers frisse lucht kunnen toelaten. De buitenste laag bevindt zich in het vlak van de voormalige stalen (stoeltjesprofielen) kozijnen. De fijnheid en maatverdeling die deze gevels het gebouw gaven is geëmuleerd door de toepassing van een vaste lichtwering bestaande uit geperforeerde aluminium panelen die door een glazenwasser eenvoudig te verplaatsen en/of te vervangen zijn door opener of juist meer gesloten panelen. Afhankelijk van de gewenste helderheid en instraling in de ruimtes erachter worden de gevelvlakken geheel of slechts gedeeltelijk ingevuld met panelen. Hierdoor ontstaat een kleinschalig en gevarieerd mozaïek-achtig beeld die bovendien een spannend spel speelt met transparantie, openheid en gesluierdheid. De geanodiseerde bronstint vult de fris roze baksteen en de gerenoveerde betonstructuur aan tot een ingetogen fris en levendig gevelpallet.

Aluminium was een standaard voor handen, bijzonder hoogwaardig gevelproduct. De toepassing van het lichte aluminium lichtweringsscherm uit massieve strips en handzame paneeltjes van ca. 55 x 70 maakt de wisseling, fabricage en onderhoud eenvoudig. Met een eenvoudig schuifslotje aan de onderzijde van elk paneel zijn ze voor intensief onderhoud van de gevel opklapbaar door de ramenwasser. De standaard anodiseringskleuren C2 en 3 zijn voor zowel kozijnen als dagkantafwerkingen en gevelscherm toegepast. De cliënt heeft een overmaat aan panelen afgenomen die eventueel bijgeplaatst kunnen worden.

 Foto's: Imre Csany, 2013Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan