Inschrijvingen 2013 

NRC Hoofdkantoor - Amsterdam


Bedrijfsnaam:
Rollecate BV

Website:
www.rollecate.nl

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Dijkhuis Vastgoed Management (DVM)

Architect/Ontwerper:
Architect Dam & Partners

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Alcoa en Schüco

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Rollecate BV

Datum aanvang renovatie:
juni 2011

Einddatum renovatie:
maart 2013

Het nieuwe hoofdkantoor van NRC staat aan het Rokin te Amsterdam en is de voormalige optiebeurs.

In 1984 werd aan het Rokin in hartje Amsterdam dit kantoorpand gebouwd, ontworpen door architect Cees Dam. In 2011 is het plan gesmeed om het gebouw een metamorfose te geven met als rode draad meer transparantie en openheid genereren. Dit plan werd doorgezet en ook de renovatie werd ontworpen door architect Cees Dam. NRC is de trotse nieuwe gebruiker.

Vanuit esthetische eisen is de invulling van de materialen niet gevonden in standaard oplossingen. Zo houdt de aluminiumgevel het midden tussen een vliesgevel en elemententechniek. Speciale rvs-hoogglans dekkappen en rvs-hoogglans plaatwerk bezorgen de gevel een luxueuze uitstraling, ook is de voorzijde geluidsisolerend.

Voor efficiënt energie gebruik zijn onder andere de vloerranden afgewerkt met een metalen koofbeplating waarachter de verankering is geïntegreerd. Door verschillend glas toe te passen wordt de gelaagdheid van het gebouw ondersteund. Voor dit doel is ook een glazen omloop op de bovenste verdieping en een met aluminium plaatwerk beklede luifel in het ontwerp opgenomen.

Dakranden en doorvoeren zijn zodanig ontworpen dat deze geen verstoring geven in het gevelbeeld. De gebogen geveldelen verwijzen naar de voormalige ronde toren met gouden bal.” Door toepassing van aluminium vliesgevelsysteem heeft Rollecate de oude betongevel ge-upgrade naar een innovatieve en transparante gevel.

Door de beperkte en moeilijk bereikbare bouwplaats is het bouwen voor Rollecate niet altijd even gemakkelijk geweest. Een proactieve werkwijze en een goede verstandhouding met DVM, architect Dam & partners en aannemer MJ de Nijs en Zonen heeft tot een fantastisch resultaat geleidHoofdsponsor Sponsors Met dank aan