Inschrijvingen 2013 

Rijksmuseum - Amsterdam


Bedrijfsnaam:
Brakel Atmos b.v.

Website:
www.brakelatmos.com

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Rijksmuseum

Architect/Ontwerper:
Cruz y Ortiz/Van Hoogevest Architecten

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Brakel Atmos

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Brakel Atmos

Datum aanvang renovatie:
2009

Einddatum renovatie:
april 2013

Rijksmuseum Amsterdam
Van oorsprong was het Rijksmuseum een museum met veel glas en ruimte. Voor architect Cuypers was daglicht heel belangrijk. Bij allerlei aanpassingen in de 20e eeuw zijn veel ramen/daken dichtgemaakt. Bij de renovatie is veel oorspronkelijk glas én zijn de twee binnenhoven weer open gemaakt. Brakel Atmos renoveerde in totaal 56 glasdaken - in afmeting variërend tussen 1,7 x 2,10 tot 38 x 16 meter - geheel conform het oorspronkelijke ontwerp van architect Cuypers.

Daglicht en klimaateisen
De nog aanwezige oude systemen voldeden niet meer aan de nieuwe technische specificaties en moesten compleet worden verwijderd. Naast brandveiligheidseisen golden er eisen ten aanzien van klimaat, temperatuur en luchtvochtigheid. De glazen daken moesten optimaal isoleren, wind- en waterdicht zijn en condensvorming tegengaan. Brakel Atmos vervaardigde hiervoor een speciaal aluminium beglazingsprofiel. Architectonische eisen Bij de renovatie moest de oorspronkelijke architectonische belijning op de daken van het museum hersteld worden. Alle glasdaken zijn exact op de 19e-eeuwse maatvoering vervaardigd. Dit stelde Brakel Atmos voor uitdagingen, onder meer wat betreft haaks- en vlakheid. De nieuwe gordingen dienden parallel te lopen aan de bestaande liggers en op de juiste plaats te worden aangebracht. Ook moesten afwijkingen in de oude onderconstructies opgevangen worden. Ieder hoekje en randje is dan ook digitaal ingemeten om de oorspronkelijke glasvlakindeling tot op de millimeter te kunnen volgen. Om niet voor verrassingen komen te staan betreffende bouwkundige aansluitingen, is een mock-up gemaakt met een aansluiting op zowel het zink als het leiwerk van het dak. Om tegemoet te komen aan de eis van Monumentenzorg heeft Brakel Atmos een speciale aluminium afdeklijst gedetailleerd, die overeenkomt met de originele afdeklijst.

Rookbeheersing
In de twee glazen atriumdaken van beide binnenplaatsen moesten uitzetramen ten behoeve van rook- en warmteafvoer worden opgenomen. Ook hier is gekozen voor een esthetische oplossing die het oorspronkelijke ontwerp intact laat. Hier ontwikkelde Brakel Atmos een uitzetraam op maat bestaande uit drie ruiten en een speciaal hoog aluminium profiel.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan