Inschrijvingen 2013 

Provinciehuis Noord-Holland - Haarlem


Bedrijfsnaam:
Provincie Noord-Holland

Website:
www.kraaijvanger.nl

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Provincie Noord-Holland

Architect/Ontwerper:
Kraaijvanger, Rotterdam

Systeem- /aluminium leverancier(s):
De Haan en Westerhof, Drachten

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Facadis, Drachten (hof & stadsgevel) / BRS Groep, Moerkapelle (trommelgevel)

Datum aanvang renovatie:
oktober 2008

Einddatum renovatie:
januari 2013

Nieuw kantoor in oud gebouw

Oude gebouwen bieden nog genoeg kansen. Met de renovatie van Provinciekantoor Noord-Holland laat Kraaijvanger zien dat een oud gebouw kan voelen en presteren als een nieuw gebouw. De nieuwe aluminium gevels spelen een belangrijke rol in de geslaagde renovatie.
De kern van de opgave betrof:
a) De bestaande kantooromgeving geschikt maken voor een modern kantoorconcept, met een hoge mate  van flexibiliteit.
b) Verbeteren van de representativiteit, uitstraling, publieke toegankelijkheid en de aansluiting op het stedelijk weefsel.
c) Een duurzame, gezonde en comfortabele publieks- en werkomgeving.
 
Programma, herinrichting en vernieuwing
\De opgave is gestart met een goede verdeling van het programma. Op de verdiepingen zijn werkdomeinen ondergebracht. Waar voorheen de indeling bestond uit lange gangen met diepe kamers, is het voor het modern kantoorconcept cruciaal geen gangen te hebben. Daarom dienen beide bestaande liftpartijen gelijkwaardig te worden gebruikt. Een nieuw, kegelvormig volume verbindt deze en creëert een gastvrije entreehal. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn collectieve en publieke functies opgenomen die in een hoge mate multifunctioneel zijn: informatiecentrum, vergaderaccommodatie, congresruimte, representatieruimte en ontmoetingsgebied.
 
Duurzaamheid
De hoge duurzaamheidambities van de provincie zijn geïntegreerd doorgevoerd in alle mogelijke aspecten. Van G naar A++, met een gemiddelde GPR-score van 9,0. Uitzonderlijk hoog, zeker voor renovatie. De nieuwe gevels van het provinciekantoor, allen uitgevoerd in aluminium, zijn bepalend geweest in het integrale ontwerp dat heeft geleid tot het meest duurzame renovatie project in Nederland.
Er zijn drie verschillende geveltypes toegepast:
a) De stadsgevel laat, met zijn baksteen en grote aluminium raamkaders, het gebouw vanzelfsprekend in zijn historische omgeving passen. De rode bakstenen zorgen voor een minder anoniem gevelbeeld en een aangenamer beeld vanaf het Houtplein.
b) De aluminium hofgevel is geoptimaliseerd om via de bovenlichten en daglichtplanken een maximum aan daglicht binnen te halen.
c) De gevel van de entreetrommel in de patio van het gebouw , een innovatie op zich zelf, waarbij voor het eerst triple glas in twee richtingen koud gebogen is toegepast.
 
Life cycle denken
Het ontwerp kenmerkt zich door cyclisch denken, samen met de gebruikers. Om te bezien of renovatie een beperkende factor was is bij aanvang een duurzaamheidscan uitgevoerd. Er is voor een hoge GPR-richtscore van gemiddeld 9,0 gekozen en die ambitie is ook waargemaakt! Het provinciehuis is van G naar A++ gegaan. Hergebruik van het casco is positief voor de milieulast en het (beperkte) sloopafval is gescheiden verwerkt. Alle maatregelen, ontwerpkeuzen en materialen zijn afgewogen op life-cycle-cost basis. Proactieve berekeningen toonden aan wat de terugverdientijd van elke maatregel was. De Provincie zelf leverde een bijdrage met duurzaam inkoopbeleid. Cradle-to-cradle was het uitgangspunt voor de materialisatie en de inrichting van het gebouw. Wij zijn –als eerste in Nederland- gecertificeerde C2C architecten. Stoffen als HPL en PVC worden bijvoorbeeld door ons vermeden en vervangen door o.a. rubberwood en PE.
 
Aluminium
Aluminium is in zijn breedste zin ingezet om de verschillende gevels zo optimaal mogelijk te laten presteren. Hierbij spelen uitstraling en duurzaamheid de hoofdrol. Er is voor aluminium gekozen omdat hierbij cassettes gecreëerd konden worden die een dik pakket isolatie op konden nemen waardoor een Rc- waarde van 6,0 is gerealiseerd. Ook het lage gewicht van aluminium maakte het mogelijk om de grote raamkaders aan de bestaande constructie te hangen.



Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan