Inschrijvingen 2013 

Oostcampus - Oostkamp


Bedrijfsnaam:
Reynaers Aluminium nv

Website:
www.reynaers.be

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Gemeentebestuur Oostkamp(B)

Architect/Ontwerper:
Carlos Arroyo

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Reynaers Aluminium

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Allaert Alluminium

Datum aanvang renovatie:
2011

Einddatum renovatie:
eind 2012

In 2006 verwierf de Gemeente Oostkamp de site met een frisdrankendepot van ongeveer 11.000m². Via de open oproep 15.05 werd in 2008 de THV Wolkenbouwer (samenwerking tussen ELD partnership en Spaanse architect Carlos Arroyo) geselecteerd voor de reconversie van de site. In tegenstelling tot de andere concepten werd door de THV Wolkenbouwer radicaal gekozen voor een maximaal behoud van de gebouwde volumes, en daardoor de erin opgeslagen grijze energie.

Het ontwerp brengt poëzie en verwondering in de voormalige industriële ruimte door de publieke ruimte om te vormen in een ‘landschap van witte wolken’, waaronder de verschillende publieksloketten zijn Het principe van de thermische ui, creëert een temperatuurgradiënt, waarbij enkel de permanente verblijfsruimte verwarmd wordt tot comforttemperatuur. Er is geen koeling nodig in dit gebouw, dat door haar grote compactheid en thermische massa van de dikke industriële vloerplaat ook in de zomer aangenaam koel blijft.

Door het creëren van een grote patio, en het maken van daklichten en nieuwe gevelopeningen in de schil van de loods, baadt het interieur van deze grote compacte ruimte toch in natuurlijk licht. Om de gevelopeningen nauwkeurig aan te sluiten op de complexe geometrie van de bubbles in het Wolkenlandschap werden de aluminum ramen ook met meerdere op elkaar aansluitende gecentreerde bogen gevormd, technisch uitdagend, maar erg goed gerealiseerd.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan