Inschrijvingen 2013 

nieuwAmsterdam - Amsterdam


Bedrijfsnaam:
de Architekten Cie.

Website:
www.cie.nl/

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
CBRE GLobal Investors

Architect/Ontwerper:
Branimir Medić

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Schüco, Prins Panelen

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
De Groot & Visser

Datum aanvang renovatie:
22 juni 2011

Einddatum renovatie:
2 december 2013

Een verouderd pand op een prominente locatie hoeft niet lang leeg te staan. CBRE Global Investors Nederland begreep dit goed en gaf nieuwAmsterdam een succesvol tweede leven door het pand ingrijpend te herontwikkelen. In de oorspronkelijke gevel van het gebouw bevond zich een minimale hoeveelheid glas. Dit glas was sterk zonwerend, wat resulteerde in een donkere ruimte en een onprettige werkplek.

Er werd er een plan gemaakt voor een totaal vernieuwd gebouw met een meer transparante gevel. De nieuwe vliesgevel bestaat voor een deel uit de oorspronkelijke panelen. Deze zijn hergebruikt omdat de isolatiewaarde van de panelen nog goed is en hergebruik van materialen beter is voor het milieu. Er is een aluminium paneel, diepgedrukte en voorzien van antidreunfolie, over het oorspronkelijke paneel gezet. De panelen zijn zonder lasnaden vervaardigd. Hiervoor is samenwerking gezocht met de auto-industrie, waar in grote mate panelen worden diepgedrukt. Gezien de seriematigheid van het project bleek het maken van een diepdruk mal goed haalbaar.

In de oorspronkelijke situatie maakte het zonwerende glas de lichtintensiteit binnen onvoldoende. Daarnaast had het getinte glas geen prettige uitwerking op het uitzicht. Het glas was ook erg spiegelend waardoor het gebouw vanaf buiten een saaie indruk kreeg. In de nieuwe situatie is de hoeveelheid glas sterk verhoogd. Om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat niet nadelig beïnvloed wordt is een hoogwaardige HR++ beglazing toegepast waardoor transparant glas met een hoge lichttoetreding gecombineerd kan worden met een lage warmtetoetreding.

Om nieuwAmsterdam aan te laten sluiten bij de wensen van deze tijd zijn er kantoormeters omgezet naar horeca en een hotel. Hierdoor is het gebouw multifunctioneel geworden en sluit het gebouw goed aan bij de dynamiek van het centrumgebied van Amsterdam Zuidoost. De toevoeging van horeca en de serres aan het plein zorgen voor meer leven in de brouwerij en dat sluit aan bij de wensen van nieuwe huurders, hierdoor kon het gebouw snel weer verhuurd worden. De gevel dient de verschillende functies.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan