Inschrijvingen 2013 

Gemeentehuis - Venray


Bedrijfsnaam:
Hurks Geveltechniek BV

Website:
www.hurks.nl

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Gemeente Venray

Architect/Ontwerper:
Soeters van Eldonk Architecten

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Alcoa Architectuursystemen

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Hurks geveltechniek

Datum aanvang renovatie:
maart 2012

Einddatum renovatie:
juli 2013

Renovatie gemeentehuis Venray

Het gebouw wat nu dienst doet als gemeentehuis is oorspronkelijk gebouwd als klooster. In de jaren ’70 is het gebouw getransformeerd van klooster naar gemeentehuis. Inmiddels heeft het gebouw de status van gemeentelijk monument verkregen. In de bestaande opzet bleek het gebouw te klein voor de gegroeide organisatie en functioneerde niet zoals dat bij een moderne, gemeentelijke organisatie past. Om die reden is er een intensief traject in gang gezet in samenwerking met vertegenwoordigers van de gebruikers om zo tot een ontwerp te komen voor de renovatie van het pand.

Er is gekozen voor een heldere en consequente aanpak om van het gemeentelijk monument een duurzaam, eigentijds en technisch goed gebouw te kunnen maken. Hierbij zijn de volgende drie randvoorwaarden in acht genomen: • Maximaal historisch respect voor de buitengevel van het gebouw door in te zetten op restauratie met het oorspronkelijke klooster als vertrekpunt; • Maximaal historisch respect voor de waardevolle elementen van het gebouw (kapel, bestuursvleugel, crypte, trappenhuis Jerusalem) door in te zetten op restauratie met het oorspronkelijke klooster als vertrekpunt; • Maximaal inzetten op een neutrale eigentijdse uitstraling en technische kwaliteit van het gebouw in de overige gebieden.

Bij de renovatie zijn alle ramen in het gebouw uitgevoerd in isolerende aluminium kozijnen. Door het systeem RT 62 toe te passen in de GT 70 S uitvoering van Alcoa was het mogelijk om de oorspronkelijke historische uitstraling te creëren met behoudt van de hedendaagse prestatie op het gebied van bijvoorbeeld thermische isolatie en wind- en waterdichtheid. Met name de hoge getoogde ramen in de raadszaal laten een stukje hedendaags vakmanschap zien. Door de aluminium kozijnen te combineren met hoog isolerend glas voldoet het gebouw ook thermisch weer aan de eisen zoals die aan een hedendaags gebouw mogen worden gesteld.

Het gemeentelijk monument heeft in de nieuwe situatie Energielabel-A behaald. Tijdens het renoveren zijn beeldbepalende en monumentale onderdelen van het gebouw weer in de oude glorie hersteld en waar mogelijk zelfs versterkt. De vroegere kapel staat in het nieuwe ontwerp wederom centraal als het hart van het complex. Dit is de plek voor ontmoeting. Replica’s van de oorspronkelijke kroonluchters en wandlampen verzorgen de authentieke uitstraling. De originele glas-in-lood ramen, welke jarenlang zijn opgeslagen in kratten, zijn hersteld en opnieuw geplaatst. Door de stenen kopwand van de kapel volledig te vervangen door een glazen wand, opent de ruimte zich ook fysiek naar de rest van de organisatie.

Er is op innovatieve wijze gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte door te kiezen voor een flexibel kantoorconcept (Het Nieuwe Werken). Met dit ontwerp is een hoge duurzaamheidambitie gerealiseerd. Het dubbelgebruik van de Kapel zowel als raadszaal en als werkrestaurant met hetzelfde, eenvoudig verplaatsbare meubilair, is uniek in Nederland.

Alles is in het werk gesteld om de kwetsbare bestaande stedenbouwkundige inpassing van het gebouw in de omgeving te respecteren. In de nieuwe situatie zijn veel ruimten in het gebouw direct toegankelijk voor het publiek. Het centrale thema, zowel intern als extern, is ‘ontmoeting’. Om deze openheid verder te versterken is er een nieuwe, volledig transparante, entree gerealiseerd.

Opdrachtgever: Gemeente Venray Architect: Soeters Van Eldonk architecten Bouwbedrijf: Hurks Bouw Zuid bv Aluminium kozijnen: Alcoa Architectuursystemen



Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan