Inschrijvingen 2013 

Gebouw De Zeeland - Bergen op Zoom


Bedrijfsnaam:
Metaglas

Website:
www.metaglas.nl

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Gebouw De Zeeland Bergen op Zoom BV

Architect/Ontwerper:
Architectenbureau Prent (casco) / Mies Architectuur (interieur)

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Metaglas

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Metaglas

Datum aanvang renovatie:
2012

Einddatum renovatie:
2013

Monumentale suikerfabriek ‘De Zeeland’

Moderne ramen met klassieke uitstraling in monument De Zeeland Monumentale suikerfabriek ‘De Zeeland’, is het grootste gemeentelijke monument in Bergen op Zoom en is door zijn karakteristieke en imposante uitstraling van de fabriekshallen een goed voorbeeld van een industrieel erfgoed. ‘De Zeeland’ werd in 1917 gebouwd als suikerfabriek, maar had die functie slechts acht jaar. Volgende eigenaren gebruikten de gebouwen vooral als opslagruimte. Na jarenlange verwaarlozing wordt De Zeeland nu gerestaureerd.

‘De Zeeland’ bestaat uit drie gebouwen. De geschakelde hallen van de voormalige fabriek huisvesten destijds verschillende onderdelen van het productieproces voor suiker en werd daarna ontmanteld en herbestemd ten behoeve van defensie voor de opslag van munitie. Het project bestaat nu niet alleen uit de herbestemming van ‘De Zeeland’, maar wordt ook aangevuld met nieuwbouw op dit terrein. In de twee buitenste gebouwen vestigen zich verschillende grote winkelketens; het middelste deel fungeert samen met een nieuw atrium als entree. Wat opviel voor de renovatie was dat alle gevelopeningen waren dichtgemetseld of gebarricadeerd. Maar de bouwkwaliteit en de historische waarde waren onmiskenbaar.

Het herstellen van de aanblik van de gevelopeningen was een van de belangrijkste ingrepen. Er waren foto’s beschikbaar uit de beginjaren met daarop de oorspronkelijke ramen. Helaas konden de gebruikte materialen er niet uit opgemaakt worden. Bij de reconstructie is er samen met de monumentencommissie, gezocht naar een kozijn dat letterlijk en figuurlijk zou passen in het gevelbeeld.

Metaglas heeft opdracht gekregen voor het leveren van Methermo Classic ramen voor de historische buitengevel. Deze nieuwe ramen blijven in stijl met de geschiedenis en zorgen ervoor dat karakteristieken van het oude pand bewaard blijven. Door het slanke en schuin aflopende aluminium profiel ogen deze ramen als het originele staal, maar met de voordelen van aluminium. De nieuwe ramen worden volledig in stijl met de historie gemaakt. Hierdoor blijft de uitstraling van de karakteristieke fabriek ongewijzigd. De buitengevel is inmiddels opgeleverd, naar verwachting is de opening in de loop van dit jaar.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan