Inschrijvingen 2013 

Exit 5 Experience & Meeting Center - Waregem


Bedrijfsnaam:
RENSON NV

Website:
www.renson.be

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
RENSON NV

Architect/Ontwerper:
Crepain - Binst Architecture

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Lamellenplafonds: Interalu
Lamellenwanden, aluminium zonwering, screens, ventilatiesystemen: RENSON;
Aluminium zonweringssysteem met geïntegreerde LEDs: Renson & Barco

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Allaert Aluminium

Datum aanvang renovatie:
juni 2012

Einddatum renovatie:
mei 2013

Exit 5 is een renovatie/uitbreiding van de bestaande hoofdzetel van de firma RENSON, die indertijd door wijlen Jo Creapain werd ontworpen. Dit gebouw heeft een doordachte architectuur en geeft ook beeld aan de visie van het bedrijf met het Healthy Building Concept.

Binnen dit project staan aluminium en glas uiteraard centraal met een gebogen glasgevel van 136,5 m en het gebruik van hoge glaspartijen met smalle aluminium-profielen. Verder wordt er zowel binnen als buiten gebruik gamaakt van aluminium als basiselement voor design, architectuur, energiezuinigheid en duurzaamheid. Zo zijn er buiten aluminium lamellen, die gebruik worden voor de zonwering aan het gebouw. Die elementen, die aan het bestaande gebouw gemonteerd waren, werden tijdens dit bouwproject ook volledig opnieuw bewerkt en maken dus ook van dit project deel uit.

Verder zijn ook aluminium geleiders gebruikt voor de geleiding van de verticale windvaste screens. Ook de ventilatieroosters in of bovenop de raamprofielen bestaan uit aluminium. In de ruimte werden ook aluminium-elementen geïntegreerd. Zo zijn de plafonds uit aluminium-profielen. Door gebruikt te maken van speciale alu-plafonds kan het principe van de nightcooling efficiënt functioneren in de ruimte. Deze nightcooling van Renson zelf maakt gebruik van aluminium roosters, ventilatieroosters en lamellen aan de buitenzijde van het gebouw om grote stromen lucht 's avonds in het gebouw binnen te laten en zo het gebouw natuurlijk te koelen, zonder energieverslindende technieken zoals airconditioning. De ventilatieroosters zorgen continu voor de toevoer van verse lucht in de ruimte, waardoor er dus een goed luchtkwaliteit ontstaat, wat dus de gezondheid en het comfort van de gebruikers ten goede komt.

Verder zijn ook bepaalde wanden van het gebouw binnen en buiten bekleed met aluminium lamellen. Zo zorgen aluminium lamellen buiten voor de bekleding van de wand waarachter de ventilatiesystemen en nightcooling systemen schuilen. Binnen werden ook lamellenwandsystemen voorzien voor de functionele en esthetische bekleding van bepaalde wanden. Speciale toepassing van aluminium vinden we ook in een nieuwe ontwikkeling van Renson en Barco, waarbij LEDs geïntregreerd worden in aluminium zonweringslamellen. Dit systeem werd op de gevel voor het glas van het terras gemonteerd en heeft een duidelijke bedoeling: in de eerste plaats zorgen de lamellen voor een beperking van de zonneïnstraling, zonder het zicht naar buiten te verliezen, en bovendien zorgen de geïntegreerde LEDs ervoor dat er aan de voorzijde een multimediale toepassing ontstaat, waarop beelden en teksten gevisualiseerd worden (een versie van een LED-wall).

In het kader van de energiezuinigheid van het gebouw zorgt de nightcooling zoals reeds aangegeven voor een natuurlijke, kostenloze koeling van het gebouw. De zonwering (aluminium lamellen en screens) zorgen dan weer dat de temperatuur overdag niet naar onplezierige hoogtes stijgt. Daardoor wordt de behoefte aan koeling ook weer beperkt, waardoor opnieuw bespaard wordt op energie. De ventilatie, tot slot, werkt ook op een energiezuinige manier, aangezien de afvoer van de vervuilde lucht en alsmede ook de toevoer van verse lucht op een vraaggestuurde en gecontrolleerde manier gestuurd wordt, waardoor de mechanische systemen niet continu op hetzelfde niveau draaien en daardoor een beperking op de energie optreedt.

Het gebruik van aluminium in het geheel van het gebouw draagt bovendien bij tot de architectuur van het gebouw - het geeft een esthetische (naast de functionele en de energiebesparende) meerwaarde aan het gebouw. En dankzij de ventilatie en de zonwering en de beglazing wordt ook een goed binnenklimaat in het gebouw gecreëerd, waardoor gezorgd wordt voor het comfort en vooral ook de gezondheid van de gebruiker. Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan