Inschrijvingen 2013 

Dreamhouse - Rotterdam


Bedrijfsnaam:
Claus en Kaan Architecten

Website:
www.clausenkaan.com

Categorie:
Bedrijfsgebouwen

Opdrachtgever:
Manhave Kruiskade B.V.

Architect/Ontwerper:
Claus en Kaan Architecten

Systeem- /aluminium leverancier(s):
Interdam Projects / Reynaers Aluminium

Gevelbouwer /Schrijnwerker:
Interdam Projects

Datum aanvang renovatie:
september 2012

Einddatum renovatie:
mei 2013

Winkelhoekpand Dreamhouse
Gepaste chic helpt de Lijnbaan Het gebied van de Lijnbaan in Rotterdam is verrijkt met een sieraad, geen misplaatste opsmuk, maar een gedistingeerde blikvanger. Het bouwwerk tegen het Schouwburgplein, hoek Kruiskade-Karel Doormanstraat, trekt de aandacht door het ingetogen en tegelijkertijd gedecideerde architectonische beeld waarbij aluminium een belangrijke rol speelt.

Gebouwd in de jongste jaren vijftig is het hoekpand in de afgelopen halve eeuw door verschillende verbouwingen van zijn identiteit beroofd. Het werk van destijds het beroemde Architectenbureau Van den Broek en Bakema in de bloeitijd van de Wederopbouw heeft opnieuw karakter gekregen door het nieuw modernisme van Claus en Kaan Architecten. Interdam Projects Ridderkerk is de leverancier van al het aluminium in de gevel. Nieuw modernisme is onveranderlijk functioneel, maar is nu tevens ongedwongen voornaam en op gepaste wijze chic, kent geen dolle vormen en felle kleuren, ook geen pompeuze deftigheid.

De eerste verdieping steekt geprononceerd uit boven de transparante begane grond. Dit overstek is een echo van de kraag met kantoren van het flatgebouw Cityhouse aan de overkant, van de befaamde architecten Maaskant en Van Tijen. Het overstek krijgt nog eens een accentuering door een hoogwaardig aluminium raamwerk op de gevel. Haaks op de glazen pui zijn verticaal vaste lamellen geplaatst, diep, dun en strak, binnen een omkadering. De lamellen in hun omkasting bewijzen het bestaan van geometrische barok, ze manipuleren de blik en de lichtwerking, zoals bij traditionele barok, maar nu zonder krullen en verdraaiingen, louter rechthoekig. Behalve dat ze rijmen met de ritmisch uitstekende balkons in de gevel van het flatgebouw aan de overkant hebben ze een verrassende optische werking.

Van opzij gezien lijkt de uitkragende verdieping nogal gesloten. Recht van voren gezien opent het pand zich als een kijkdoos, kan onbelemmerd naar binnen gekeken worden. Door het gebruik van geëxtrudeerd – door een matrijs geperst - en geanodiseerd aluminium zijn de lamellen messcherp van vorm en duurzaam parelgrijs van kleur. Ze lenen zich voor een zachte weerspiegeling van licht en kleuren van binnenuit en van de zon, wolken en bomen buiten. Voor wie het zien wil, tijdloos genoegen.Hoofdsponsor Sponsors Met dank aan